Skolyoz Korsesi

Skolyoz Korsesi

Skolyoz Korsesi

Skolyoz ilerleyici ve egzersiz ve korse ile tedavi edilme ise ameliyata gerektirebilen bir deformitedir. İstanbul skolyoz okulunda korse tasarımları uzman doktor  ve protez  teknisyeni ortak çalışması ile tasarlanmaktadır. Korse de oluşabilecek sorunlar ve gereken restorasyonlar egzersiz sürecinde değerlendirilerek en kısa zamanda giderilmektedir. Bu bölümde korse tedavisinden bahsedeceğiz.

Tedavide Skolyoz Korsesinin Rolü

Korse, çocuklarda ve ergenlerde skolyoz tedavisinin vazgeçilmez bir bölümünü oluşturur. Bunun nedeni, korse ile desteklemenin  kemik büyümenin devam ettiği dönemde ( bu dönem 15-16 yaşlar ve daha küçük yaşları kapsar)  ve Cobb açısının 20 derecenin üzerinde olduğu eğriliklerde faydalı olmasıdır. Kemik büyümenin hangi aşamada olduğuna,  skolyoz grafisinde leğen kemiğinin büyüme plağının kapanma durumuna göre doktorunuz tarafından karar verilir.

Skolyoz gibi ilerleyici hastalıklarda  tedavi stratejisinin büyük bir kısmı, ilerleme düzeyini ve hızını kontrol altına almaya çalışmaktır.

  

Korseler iki türlüdür:

  1. Sabitleyici korseler. (geleneksel korseler)
  2. Düzeltici korseler. (modern korseler)

Geleneksel korseler eğri kısımlara baskı yaparak eğriliğin ilerlemesini durdurmayı amaçlamaktadır.

Modern korseler ise ilerlemeyi durdurmanın yanı sıra bir miktar düzeltme de yapmaktadır.

Çocuklar ve ergenler hala büyümekte olduklarından, en yüksek ilerleme riskiyle karşı karşıyadırlar ve ayrıca büyümekte oldukları için, omurgaları, ilerlemenin kötüleşmesini önlemenin bir yolu olarak skolyoz korsesine olumlu yanıt verebilir.

Çocuklar için Skolyoz Korsesi

Skolyoz kemiksel büyüme ile birlikte eş zamanlı olarak ilerleyici karakterde bir deformitedir. İlerleyici karakteri nedeni ile geçen zamanla birlikte daha kötüleşmesi hastalığın doğasında olan bir durumdur. Bu nedenle erken teşhis ve henüz tehlikeli boyuta ulaşmadan ilerlemenin önüne geçmek önemlidir.  

Skolyozlu çocuklarda ve ergenlerde kemiksel büyümeyi durdurarak, skolyozu önleyemeyiz.  Ancak eğriliğin ilerlememesi için egzersiz ve korse uygulamalarından yararlanırız.

Geleneksel korseler 3 noktadan bası oluşturarak eğriliği sabitler. Ancak düzeltici bir etki yapmazlar.

Yetişkinler için Skolyoz Korsesi

Gençlerde, ilerlemeyi sınırlamak için temel olarak korse önerilir; yaşlı erişkinlerde, çoğunlukla ağrıyı azaltmak ve ilaç ihtiyacını azaltmak için kullanılır.

Çok yaygın kullanılmamakla birlikte skolyozlu erişkinlerde bazen omurga hareketini azaltma ve gövdeye destek amacı ile skolyoz korsesi uygulanabilir.

Ayrıca bazen genç yetişkinler, omurgalarının genel görünümünü düzeltme adına korse kullanmak isterler.

Gençlerin aksine, sert korseler  yaşlı erişkinlerde, kas atrofisini ve omurganın dejenerasyonunu hızlandırabilecek komplikasyonlara neden olabilir.

Esnek korseler çoğunlukla, yorucu fiziksel aktiviteler sırasında ekstra sırt desteği sağlar  ve geçici rahatlamaya ihtiyaç duyan yetişkin hastalar için önerilir.

Ayrıca esnek korseler bazen vücudun uzun süreli rahatlama için duruşunu güçlendirme ve rehabilite edici potansiyelleri için kullanılır.

Geleneksel korseler:

1.Boston korsesi TLSO (torasik-lumbosakral-ortez)

2.Milwaukee Brace  CTLSO (serviko-torako-lumbo-sakral-ortez)

3.Charleston Bükme Korsesi,

Geleneksel Skolyoz  korseleri omurgadaki eğrilikleri 3 boyutlu olarak ele almaz. Omurgayı ve göğüs kısmını sıkıştırarak zarar verebilir. Yanlarda aşırı sıkıştırma kaburga kemiklerinde deformitelere neden olabilir. Yine vücuda tam bir uyum içinde değildir ve daha kaba saba görünümleri ve kıyafet üzerinde belirginleşmeleri nedeni ile  estetik bakımdan dez avantajlıdır.

Skolyoz korsesinin 20 saat üzerinde takılması gerektiğini göz önünde bulundurarak, vücuda tam  oturmayan bir korsenin kişiyi nasıl görünüp hissettirebileceğini düşünün.  Aynı zamanda, günlük yaşamın tüm zorlukları ve duygusal çalkantıları ve ayrıca ilerleyici ve tedavi edilemez bir omurga deformitesi ile uğraşan güvensiz bir ergen veya genç olduğunuzu hayal edin.

Dolayısı ile korseyi takmak ve ona alışmak aslında çok zor bir süreçtir.

Bu nedenle korse vücutla tam bir uyum içinde olmalı ve minimalist bir tasarımla etkili bir düzeltme yapabilmelidir.

Skolyozlu aileler ve bireyler bu rahatsızlığın oluşturduğu kozmetik durum ve varsa ağrı ve diğer kısıtlamalar nedeni ile moral durumu ve rahatsızlığı kabullenme açısından geçici bir problem yaşamaktadırlar. Çoğunluğu ergenlik döneminde olan bu bireyler kaba saba görünümlü ve kıyafet üzerinden belirginleşen bir korseyi takmak istememektedirler. Modern korseler minimalist ve vücuda tam uyumlu tasarımları ile bu sorunu en aza indirmektedir.

Modern korseler Skolyoz’u 3 boyutlu bir durum olarak tedavi eder. Kişiye özel olarak tasarlanır. Bilgisayar desteğinde yapılır. Ve 3 boyutlu Schroth egzersizleri ile sinerjik bir etki yaparak tedavinin vazgeçilmez bir kısmını oluşturur.

Modern korseler geleneksel korselere alternatif olarak ortaya çıkmıştır. Skolyozu 3 boyutlu olarak ele alarak tasarlanır. Uygulama yapıldığında eğriliğe düzeltici bir etki yapar.

Korse kullanmak gerekliliğinin öğrenilmesi başta bunaltıcı gelebilir. Ancak Korse kullanmaya başladıktan 1 hafta 10 gün sonra çekilen röntgenlerdeki dramatik düzelmeler, omuzlar ve bel kemiğindeki zıt yönde rotasyonlar ve vücudun düzgün duruşu,  hastaları ve aileleri skolyoz yolculuğunun bu döneminde olumlu yönde motive etmektedir.

İstanbul skolyoz okulunda korse tasarımları uzman doktor  ve protez  teknisyeni ortak çalışması ile tasarlanmaktadır. Korse de oluşabilecek sorunlar ve gereken restorasyonlar egzersiz sürecinde değerlendirilerek en kısa zamanda giderilmektedir.

 

Hastalarımızın hangi eğrilikler ve hangi yaşlarda korse gerektirdiğini bize sıklıkla sormaktadırlar. Korse kemik gelişiminin devam ettiği 14-16 yaş altında ve 20 derecenin üzerindeki eğriliklerde kullanılır.

 


      Gensingen korsesi elbise altında görülmemesi, kücük boyutuna rağmen etkili destek sağlaması ile günümüzde ençok tercih edilen korsedir.

 

Spine Cor  Bantlama ile yapılır bilgisayar destekli olarak bantların gerilme yönü ve gerdirme kuvveti hesaplanır.

 

İstanbul skolyoz okulu' nda  hastalarımızı bir bütün olarak ele alırız; görme durumunun yanı sıra; dişler, ayak basma durumu düz tabanlık, bacak uzunluğu, omuz asimetrisi, pelvis (leğen kemiği) asimetrisi, kemik maturasyonu (kemiklerin büyüme potansiyeli) , D vitamini ve albümin düzeyleri, radyolojik ve skolyometrik ölçümler kayıt altına alınır. Hastalarımızın takipleri bu parametreler üzerinden yapılarak ilerleyen dönemde kanıta dayalı bilimsel çalışmalar için arşivlenir. Gerekli durumlarda tabanlık ve korse tedavileri tek merkezden yönetilir. Tabanlık ve korse ölçüleri alınarak " Dr. ve Protez Ortez Teknisyeni " işbirliği ile tasarım ve üretim yapılarak hastalara uygulanır. Ardışık kontrollerde gerekli restorasyonlar mümkün olan en kısa zamanda yapılır. 

WhatsApp chat